Feestdagen heerlijk of hel

14 december 2018

De feestdagen in met je samengesteld gezin. Heerlijk of hel …

Als je door de straten van Asten struint, zie je ze iedere dag steeds meer in de voortuinen en achter de ramen verschijnen: kerstbomen, twinkelende lampjes en sfeervolle decoratie. Het ziet er allemaal heel gezellig uit. Over iets meer dan een week is het weer Kerstmis. Wanneer ik de sfeer van al die prachtige versieringen opsnuif, dan droom ik van een tafel vol heerlijk dampend eten, massa’s cadeautjes, goed georganiseerde feesten en peis en vree achter al die voorgevels. En bij mij …

Feestdagen, heerlijk of hel ...

Hier in huis staat alles op z’n kop. Alle meubels staan aan de kant geschoven en in de huiskamer staat een ziekenhuisbed. Ergens staat een rolstoel geparkeerd en het is oppassen voor omgevallen krukken, want die willen nooit blijven staan. Die dingen heten niet voor niets krukken. Behalve er mee lopen, is dat wat je er meestal mee doet: krukken.

Mijn oudste dochter is bij ons aan ’t herstellen van een zware heupoperatie en heeft nu twee maanden hulp nodig. Het is fijn dat ik voor haar mag en kan zorgen tijdens de revalidatie. Zij woont, net als mijn twee andere kinderen en de rest van mijn familie, een flink eind van Asten vandaan en dan wip je niet zomaar eens even binnen bij elkaar. Ik geniet er van dat ze nu dag en nacht bij ons in huis is en dat ik weer voor haar mag moederen. Terwijl zij in bed ligt of op een stoel aan tafel zit, zorgt ze binnen haar mogelijkheden ook weer goed voor mij. Ze creëert op de laptop de mooiste deurhanger, kerstkaarten en allerlei flyers voor mijn praktijk. Ik word er helemaal blij van.

Toch is dit allemaal niet vanzelfsprekend. Ik ben namelijk al bijna tien jaar niet meer samen met haar vader. Ze is dus niet alleen bij mij in huis, maar ook bij haar stiefvader en zijn kinderen. Gelukkig is mijn partner een heel ruimhartig man. Hij vindt het totaal geen probleem dat mijn bijna-35-jarig kind hier een paar maanden verblijft. Hij zorgt al net zo goed mee voor haar. En zijn dochter, mijn stiefdochter dus, is de ideale privé-verzorgende die dagelijks de nodige prikjes zet en de wond mee in de gaten houdt. ’s Avonds als wij al in bed liggen, horen we mijn stiefzoon en mijn dochter nog gezellig met elkaar kletsen en lachen in de woonkamer. Bovendien, als mijn ex-man en zijn vriendin graag op bezoek willen komen, dan zijn ze van harte welkom.

We mogen in onze handen knijpen dat het er hier doorgaans zo vlot aan toe gaat. Een samengesteld gezin is namelijk simpelweg ingewikkeld. De meeste mensen worstelen helaas met hun samengestelde gezin. Als dan de feestdagen er aan komen, wordt het vaak nog ingewikkelder. Hoe kan je die dagen doorkomen zonder ruzie met de exen? Hoe zorg je er voor dat iedereen zich welkom voelt? Zodat geen enkel kind zich verscheurd hoeft te voelen tussen papa en mama? Zonder dat de ene zich tekort gedaan voelt ten opzichte van de ander? En iedereen de feestdagen kan vieren met de eigen familie? Vaak is het een heel gepuzzel. Geen wonder dat menig man en vrouw alleen al bij het woord Kerstmis in de stress schiet .

Het kan ook anders. Ik ben er van overtuigd dat het begint met loslaten. Loslaten van de idee dat kerstmis op een bepaalde manier moet verlopen. Stoppen met stellen van verwachtingen en jezelf openstellen om flexibel om te gaan met datgene wat zich aandient. Afstappen van de vaste gewoonten die je van huis uit hebt meegekregen en die je in je vorige gezin ieder jaar steevast herhaalde. Je hebt nu een nieuw samengesteld gezin en je mag een nieuwe invulling geven aan de feestdagen. Met de volgende tips gaat dat vast lukken.

 1. Begin met informeren wanneer de exen iets gepland hebben en wanneer ze de kinderen er graag bij zouden hebben. Het zal je in dank afgenomen worden.
 2. Kijk vervolgens hoe je kan schuiven en schipperen met je eigen dagindeling. Liever een paar ontspannen uurtjes samen met de (stief)kinderen dan een lange, gestreste dag.
 3. Communiceer met de exen en (stief)kinderen hoe de planning er uit zal zien. Zet het voor iedereen duidelijk in een schema zodat er geen misverstanden kunnen zijn.
 4. Houd alles eenvoudig en haal jezelf niet teveel werk op de hals. Het gaat om het samenzijn, niet om jouw kookkunsten, dure tafelversieringen of geschenken.
 5. Heb je geen tijd, energie of geld om cadeautjes te kopen? Schaf dan de pakjes onder de boom af. Kerst gaat niet om materiële zaken, maar om het samenzijn.
 6. Gun jezelf regelmatig een rustmoment in alle drukte. Een uitgeruste en ontspannen (stief)moeder/vader is gezelliger en zal zelf ook meer genieten.
 7. Blijf met je gedachten bij de beleving zelf. Schenk aandacht aan de personen die op dat moment bij jou kunnen zijn en ontvang hun aandacht voor jou. Wees blij met wat er NU wèl is en wat je NU wèl hebt.
 8. Trek een dikke jas, muts en sjaal aan en ga met degenen die er zijn, een stevige wandeling maken. Schenk nadien een warm drankje in met iets lekkers erbij. Dat is fijn thuiskomen.
 9. Speel samen een spelletje of vertel grappen.
 10. Zijn alle (stief)kinderen weg, is er geen visite en word je niet bij de familie verwacht? Maak dan van die gelegenheid gebruik en maak het gezellig voor jullie tweetjes. Kruip bijvoorbeeld tussen de lakens en geniet van elkaar.

Op die manier kom je ook als samengesteld gezin zonder kleerscheuren de feestdagen door.

Fijne Kerst! Geniet van de gezelligheid en van elkaar.

Benieuwd wat iD Counseling voor jou kan betekenen?

Altijd welkom voor een adviesgesprek.

Neem Contact op 06 248 355 77

Bij geen gehoor ben ik hoogst waarschijnlijk in gesprek. Je kunt ten alle tijden gebruik maken van de bel / mail me terug service hieronder. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met jou op.

Privacy Policy iD Counseling
 • Ik ga akkoord dat mijn gegevens worden verwerkt volgens de privacyverklaring.
review-icon

Cliënt Ervaringen

Winny (35j):
‘Zelfvertrouwen en weerbaarheid’