Op dit moment is er een wachtlijst. Je kunt je daar hier voor aanmelden →

Drie tips om het jaar goed te starten

07 januari 2024

Drie tips om het jaar goed te starten

Ondanks dat de laatste weken van december staan voor gezelligheid en genieten, kunnen mijn collega’s en ik de klok erop gelijk stellen: rond de jaarwisseling is er een stortvloed van aanvragen voor relatietherapie. Ook bij mediators en advocaten is het druk, want rond diezelfde periode besluiten heel veel mensen een punt te zetten achter hun relatie.
Eigenlijk logisch dat het juist dan gebeurt. In de aanloop van een nieuw jaar, kijken we terug naar wat voorbij is en blikken we vooruit naar wat we hopen te vinden in de twaalf volgende maanden. Een heleboel mensen worden niet vrolijk van wat er achter hen ligt en zien er enorm tegenop om zo nog langer verder te gaan. Die reflectie gebeurt precies in de dagen dat er meer tijd met elkaar doorgebracht wordt en waarbij er vaak ook nog eens hoge verwachtingen gekoesterd worden: dit moèt leuk worden! Het gevolg is dat lontjes korter en conflicten uitvergroot worden. De druk op een relatie wordt dan enorm groot.
Lees nog even verder want dadelijk geef ik je drie tips om het jaar goed te starten. 

Uitstel van executie

Wat ik hoor van de meeste cliënten, is dat ze wel moeite hebben gedaan om er het beste van te maken, vooral als er kinderen zijn. De meesten wachten dan ook tot na nieuwjaar om het verlangen naar therapie uit te spreken of om het slechte nieuws van een scheiding aan te kondigen. Uitstel van executie.

Het is echt niet, zoals velen denken, dat stellen zomaar makkelijk beslissen om uit elkaar te gaan. Integendeel. Het merendeel van de koppels worstelt er eerst jaren mee voor ze hulp zoeken (gemiddeld is dat zes jaar) Ondertussen halen ze echt alles uit de kast om het weer beter te maken. Maar ze weten niet waar te beginnen dus hervallen ze na verloop van tijd weer in oude patronen die niet tot verbinding leiden.

Daarom hier enkele tips die wèl werken

Drie tips om het jaar goed te starten1) Plan een wekelijkse date voor jullie tweetjes.
Doe minstens twee uur per week iets leuks samen. Dat kan gerust bij jullie thuis zijn terwijl de kinderen in bed liggen. En het hoeft niet altijd geld te kosten.

 

Geen ideeën? Herinner je dan wat je vroeger leuk hebt gevonden. Je vindt vast wel iets. Maak eventueel samen een ideeën-pot met minstens 52 activiteiten voor het hele jaar. Jullie kunnen er dan iedere week eentje uitnemen.
Ik geef je er alvast een paar mee: speel een bordspel, speel een vragenspel zoals Kletspot, Vertellis Relatie-editie etc., zet muziek op en dans, maak samen een puzzel, kook samen een gerecht of bak samen een cake, haal herinneringen op met fotoalbums, …
Of doe nog eens de 36 vragen uit een vorige blog, gegarandeerd succes.

2) Als je liefde wil voelen, wees dan lief voor de ander.
Door koud en verwijtend te zijn, creëer je alleen maar afstand.
Wat verwijten betreft: onder ieder verwijt ligt een verlangen. Onderzoek voor jezelf: wat is het concreet dat ik van mijn partner verlang? En spreek dat dan uit. Hoe concreter hoe beter.
VB: “jij doet de baby nooit in bad” wordt dan “ik zou het heel fijn vinden als jij de baby zaterdag- en zondagochtend in bad zou doen.”

Uitspreken wat je verlangt en voelt

3) Besef dat de ander geen glazen bol heeft noch helderziende is.
Als je graag wilt dat er rekening wordt gehouden met jouw gevoelens of behoeften, dan zit er maar een ding op: het zelf uitspreken.

Vind je dat nog ongemakkelijk? Mijn ervaring is dat zo’n gesprek vlotter loopt tijdens een wandeling in de natuur.
Maak zo’n gesprek ook niet langer dan nodig. En geef duidelijk aan dat je enkel iets van jezelf wilt delen.

VEEL SUCCES, met deze drie tips om het jaar goed te starten gaat het vast lukken!
INGRID DRUYTS

 

Benieuwd wat iD Counseling voor jou kan betekenen?

Altijd welkom voor een adviesgesprek.

Neem Contact op 06 248 355 77

Bij geen gehoor ben ik hoogst waarschijnlijk in gesprek. Je kunt ten alle tijden gebruik maken van de bel / mail me terug service hieronder. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met jou op.

Privacy Policy iD Counseling
  • Ik ga akkoord dat mijn gegevens worden verwerkt volgens de privacyverklaring.
review-icon

Cliënt Ervaringen

Vrouw 55j en man 58j:
‘Veilige sfeer, fijne gesprekken en reflectie’

Beste Ingrid, Dank voor de begeleiding en reflectie die er toe heeft bijgedragen dat wij elkaar weer zien zoals we ons 25 jaar geleden voelden. Wij…