Op dit moment is er een wachtlijst. Je kunt je daar hier voor aanmelden →

Integratieve relatietherapie

Ieder mens en ieder koppel is uniek,
met een eigen identiteit, verleden,
beleving, ervaringen, normen en waarden

photo-1

Integratieve relatietherapie

Integratieve relatietherapie gaat ervan uit dat bij ieder mens denken, gedrag, emoties, lichaam, sociale belevingswereld en spiritualiteit nauw met elkaar verbonden zijn. Vanuit die gedachte, staan jullie en jullie relatie centraal en niet alleen jullie klacht of probleem. 

Wat is integratieve relatietherapie?

In het woordje ‘integratieve’ hoor je ‘integratie’ (= opnemen in een geheel, eenwording, …).
Dat betekent dat ik in mijn integratieve relatietherapie sessies, inzichten en methodieken uit verschillende therapiestromingen integreer.

Ontstaan van integratieve (relatie)therapie

Oorspronkelijk had iedere therapiestroming een eigen school waarin enkel hun gedachtegoed overgebracht werd. Studenten werden dus opgeleid tot therapeuten binnen die ene specifieke aanpak.
In de jaren 70 van vorige eeuw echter, zag een alsmaar grotere groep psychotherapeuten en onderzoekers de beperkingen van hun eigen traditionele school.
Ze werden nieuwsgierige naar andere denkwijzen en zochten contact met collega’s uit andere stromingen.
Van daaruit ontstond de combinatie van veel verschillende vormen van psychotherapie en uiteindelijk de Integratieve psychotherapie.

Waarom ik koos voor integratieve relatietherapie

Dankzij integratieve therapie, stem ik mijn aanpak volledig af op de unieke eigenheid van elk koppel en hun relatie. Dat is een groot voordeel en de resultaten zijn dan ook naargelang. 

De belangrijkste therapievormen die ik gebruik

Zoals ik hierboven al schreef, gebruik ik theoretische kennis en methodieken van verschillende therapeutische stromingen zoals EFT, Interactionele Vormgeving, Gesprekstherapie, Systeemtherapie, Contextuele Therapie, Gestalttherapie, Cliëntcentered therapie, Cognitieve Gedragstherapie, Experiëntiële Therapie, etc.  

Voor integratieve relatietherapie gebruik ik deze het meest:

Emotionally Focused Therapy (E.F.T.)

EFT is een geprotocolleerde methode voor partnerrelatietherapie.
Het doel daarvan, is het verkrijgen van een verbeterde emotionele omgang en verbinding binnen het koppel.Integratieve relatietherapie
Emoties en liefde zijn daarbij de leidraad, en niet een bijkomstigheid.

EFT is wetenschappelijk onderbouwd en bewezen effectief (evidence based), ook op langere termijn.

Klik hier voor meer informatie over EFT relatietherapie

Systeemtherapie

Deze theorie heeft als uitgangspunt dat problemen grotendeels ontstaan door de manier waarop mensen met elkaar in interactie staan.
Hiermee kan ik cliënten inzicht geven in hun interactie- en communicatiepatronen. Pas dan kunnen ze uit hun vastgeroeste gewoontes loskomen.

Je leest meer over systeemtherapie op mijn pagina over systeemtherapie. 

Hechtingstheorie

De hechtingstheorie van psycholoog, psychiater en psychoanalyticus John Bowlby (1907 – 1990) beslaat nog steeds een groot onderdeel van de hedendaagse psychologie.
Volgens deze theorie is een goede interactie tussen opvoeders en kinderen noodzakelijk om een goede hechting te doen ontstaan. Een niet-veilige hechting kan leiden tot problemen van allerlei aard: leerproblemen, laag zelfbeeld, en niet te onderschatten … relatieproblemen.
Onze hechtingsstijl heeft dus invloed op de manier waarop wij als volwassene relaties aangaan en hoe wij aan onze partner hechten. 

Ontdek hier meer over de hechtingstheorie.

Zo werk ik 

Omdat EFT de basis is van mijn integratieve relatietherapie, laat ik alle 9 stappen uitgebreid aan bod komen in de sessies. Er zit geen vaste volgorde in de stappen en af en toe is het nodig om een stap te herhalen.

Ik maak ingesleten patronen zichtbaar en leer jullie om ze te doorbreken. We herstellen de dialoog en het onderlinge vertrouwen tussen jullie. We leggen jullie hechtingsstijl bloot en helen eventuele kwetsuren.

Meestal geef ik opdrachten mee waar jullie thuis mee aan de slag gaan. Zo kunnen jullie thuis uitgebreid oefenen met alles wat je tijdens de sessie geleerd hebt. Mijn ervaring is, dat de koppels die dit ter harte nemen, de grootste vooruitgang maken.

Je kan je waarschijnlijk al wel voorstellen dat dit een heel andere dynamiek in jullie relatie teweeg gaat brengen.
Ik hoor vaak mijn cliënten aan het einde van hun traject zeggen “Toen we eraan begonnen, waren we bang dat het te laat was. Maar onze relatie is nu beter dan dat die ooit geweest is.

Wacht niet langer en geef jouw relatie ook die nieuwe kans 

Aanbod tijdens Covid-19

Eerst kijken wat daarvan de investering gaat zijn?

Dat kan hier

 

 

Benieuwd wat iD Counseling voor jou kan betekenen?

Altijd welkom voor een adviesgesprek.

Neem Contact op 06 248 355 77

Bij geen gehoor ben ik hoogst waarschijnlijk in gesprek. Je kunt ten alle tijden gebruik maken van de bel / mail me terug service hieronder. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met jou op.

Privacy Policy iD Counseling
  • Ik ga akkoord dat mijn gegevens worden verwerkt volgens de privacyverklaring.
review-icon

Cliënt Ervaringen

Anoniem:
‘Begeleiding naar gepaste hulp’

"Ingrid heeft ons gezin, dankzij haar begripvolle aanpak, naar de juiste hulp kunnen begeleiden . Onze zoon zat op dat moment in groep 4 (2de leerjaar). Zijn gedrag…