Op dit moment is er een cliëntenstop.

EFT Relatietherapie

Een mens is niet gemaakt
om alleen te zijn.

photo-1

EFT Relatietherapie

Heb je een liefdesrelatie maar is die wat in het slop geraakt?
Wil je die graag wat opfrissen en verstevigen?
Zodat die tegen een stootje kan.
Die voelt als thuiskomen.
Waar je jezelf veilig en verbonden voelt, geliefd en gekoesterd.
Die ruimte biedt om te spelen en te ontwikkelen.

EFT Relatietherapie is dé manier om je relatie naar een hoger niveau te tillen, relatieproblemen te verminderen, onderling vertrouwen & intimiteit te verbeteren èn een sterke, liefdevolle band tussen jullie te creëren.
Blijvend!

Ook als je al een goede relatie hebt die saai lijkt te worden, kan het werken als een booster. 
En mocht jij of je partner kwetsuren hebben opgelopen in de relatie, dan helpt EFT om daarvan te herstellen. 

Lees dus nog even verder om er meer over te weten te komen. 

EFT Relatietherapie – wat is dat?

Ontstaan van EFT Relatietherapie

EFT is een relatief nieuwe vorm van partnerrelatietherapie. De letters staan voor Emotionally Focused Therapy.
Deze methode werd ontwikkeld door dr. Sue M. Johnson uit Canada, na 50 jaar wetenschappelijk onderzoek naar de liefde.

Ondertussen is EFT Relatietherapie een bewezen effectieve behandelmethode, die de emotionele verbondenheid van partners in een relatie verbetert, ook op lange termijn.

Hieronder een filmpje waarin dr. Sue Johnson uitlegt wat zij onder een gezond huwelijk (=liefdesrelatie) verstaat

Hier kom je meer te weten over dr. Sue Johnson, haar boeken en haar methode.

De theorie achter EFT Relatietherapie

De basis van onze relatie is onze hechting aan elkaar. Die hechting is van levensbelang. 
Ieder mens heeft een veilige, geborgen verbinding nodig, niet alleen als baby en kind, maar ook als volwassene.
Wie zich emotioneel verbonden voelt, leeft langer en herstelt sneller van ziekte.

Dit is de basis waarop EFT Relatietherapie gebouwd is. 

Hoe werkt EFT Relatietherapie?

EFT is gebaseerd op de hechtingstheorie.  Emotie wordt daarbij als ingang gebruikt.
Deze combinatie maakt de methode krachtig. Het gaat diep, van hart tot hart. En dat maakt dat ik er zo’n fan van ben.  

De aanpak bestaat uit 9 stappen, onderverdeeld in 3 fasen. De volgorde maakt niet zoveel uit, maar er mag geen enkele van deze stap overgeslagen worden. Soms is het nodig dat een stap herhaald wordt. 

Op zich is EFT een vrij kortdurende vorm van relatietherapie. Alles hangt af van wat er speelt bij het koppel en hoe snel ze het geleerde eigen maken.

Er wordt ‘huiswerk’ meegegeven voor thuis. Mijn ervaring is, dat wie deze opdrachten trouw uitvoert, sneller z’n doelen bereikt.

Als eerste gaan we op zoek naar het patroon waarin jullie telkens terecht komen. Het patroon waar je eigenlijk wel van weet dat het niet werkt. Maar tegelijkertijd hebben jullie geen idee hoe dat telkens kan gebeuren, laat staan dat jullie weten hoe het anders te doen. 
We kijken daarbij vooral kijken naar de emoties, verlangens en behoeften die verstopt zitten onder grote en kleine onenigheden.

In de EFT-sessies leren jullie om gevoelens en verlangens zichtbaar te maken voor elkaar.
Zo ontstaat er meer begrip en verbondenheid.
Je relatie wordt daardoor anders … beter … dieper.

Een voorbeeld

In de therapiesessie vertel Eva dat ze al ontelbare keren aan Adam had gevraagd om zijn vieze kopjes meteen in de vaatwasser te zetten. Maar dat deed hij niet. Als ze dan van haar werk kwam, ging ze het maar zelf doen. Daarna werd ze flink boos op Adam: “Waarom ruim je nou nooit je vuile kopjes meteen op? Ik heb het al honderdduizend keer gevraagd. Jij doet nooit wat ik jou vraag. Je laat gewoon altijd alles voor mij liggen, lekker makkelijk. Terwijl je goed genoeg weet dat ik daar een hekel aan heb.”
Adam ging zich dan verdedigen: “En jij dan? Jouw studieboeken liggen hier ook altijd overal rond te slingeren!” en daarna negeerde hij haar of liep boos weg.
En je raadt het al: later op de avond werd het er niet gezelliger op en als Adam haar in bed wou aanraken, duwde ze hem weg en ging op de rand van het bed liggen. En de dag daarna? Ja, dan stonden er weer vieze kopjes in de keuken en de kamer. Het dansje van over-en-weer verwijten begon dan weer opnieuw. 

Maar dit ging niet over de vuile kopjes. Dit ging over iets heel anders. En daar moesten we naartoe.
Ik hielp Eva om naar haar gevoel te gaan en te verwoorden wat er bij haar vanbinnen gebeurt, als ze thuis komt van haar werk.

“Weet je, als ik naar huis rijd van mijn werk, ben ik vaak moe en gestresst. En dan hoop ik om gezellig samen met Adam te koken, eten en nog een wandeling te gaan maken of te knuffelen op de bank. Maar dan kom ik thuis en dan zie ik die stomme, vieze kopjes weer staan. En dan voel ik me zo teleurgesteld. Alsof ik er voor hem helemaal niet toe doe.”

En toen kwamen haar tranen.

“En weet je wat ik nog het ergste vind? Dat ik er tegenwoordig zelfs tegenop zie om naar huis te komen want we hebben zo vaak ruzie.”  

Adam schrok er zichtbaar van. Ik zie hem letterlijk verzachten in zijn houding en blik. Met horten en stoten komt het eruit:

“Sorry liefje … ik besefte echt niet dat dit voor jou zo belangrijk was … als ik dat geweten had, zou ik die kopjes zelf wel opgeruimd hebben …………… ik had er geen flauw idee van, dat jij het leuk zou vinden om ’s avonds nog iets te gaan doen met mij …  ik dacht eerlijk gezegd, dat je een opgeruimd huis belangrijker vond …….. en je mopperde zo vaak op mij, en je wilde zo weinig vrijen …………………………… ik dacht dat je misschien iemand anders had.”

Ik zag zijn ogen vochtig worden.
Nu was het Eva die verbaasd keek. Doordat zij haar gevoelens had uitgesproken, werd Adam uitgenodigd om hetzelfde te doen. Zij hoorde nu dingen, die ze hem nooit eerder had horen zeggen.

Dit gesprek ging daarna verder. Ik hielp hen om met elkaar te delen wat ze voelden, verlangden en nodig hadden. Zonder oordeel, zonder aannames, zonder verwijten. Uiteindelijk bleek dat ze allebei hetzelfde wilden: een relatie waar ze zich gezien en gesteund voelen door de ander en waar tijd is voor elkaar. 

Ik hoef jullie vast niet te vertellen dat deze twee mensen met een heel ander gevoel weggingen dan toen ze anderhalf uur daarvoor mijn praktijk binnen stapten.

Relatietherapie voor koppels

Waarvoor is EFT geschikt?

EFT Relatietherapie kan ingezet worden bij matige tot ernstige problemen binnen de partnerrelatie. 

EFT in mijn praktijkruimte

EFT is het hoofdbestanddeel van de integratieve aanpak die ik hanteer bij relatietherapie.
Om het aan te vullen, gebruik ik daarnaast ook nog inzichten uit de systeemtherapie en allerlei oefeningen en methodieken uit andere therapiestromingen. Maar EFT blijft toch altijd de rode draad in alles wat ik doe.

Zitten jij en je partner, vast in een negatief relatiepatroon, doe dan als Eva en Adam:

Aanbod tijdens Covid-19

Terug naar de pagina Relatietherapie voor koppels

Terug naar de pagina over Integratieve Relatietherapie

Benieuwd wat iD Counseling voor jou kan betekenen?

Altijd welkom voor een adviesgesprek.

Neem Contact op 06 248 355 77

Bij geen gehoor ben ik hoogst waarschijnlijk in gesprek. Je kunt ten alle tijden gebruik maken van de bel / mail me terug service hieronder. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met jou op.

Privacy Policy iD Counseling
review-icon

Cliënt Ervaringen

Vrouw, 46j:
‘Verantwoordelijkheidsgevoel in evenwicht’

Al een hele tijd worstelde ik met mijn verantwoordelijkheidsgevoel. Veel ballen in de lucht houden en me voor alles en iedereen verantwoordelijk voelen. Dat zorgde…