Er is tijdelijk een cliëntenstop. Je kunt je hier aanmelden voor een afspraak eind oktober →

Een nieuwe start maken … het vraagt tijd en vooral heel veel lef.

26 mei 2017

Een nieuwe start maken …  met een schone lei aan iets anders beginnen … iedereen verlangt hier op een bepaald punt van het leven wel eens naar.

Vaak sluimert er al lange tijd een gevoel van ontevredenheid of ongelukkig zijn. Dan ineens gebeurt er  iets waardoor je beslist: op deze manier wil of kan ik niet verder. Het kan te maken hebben met een relatie waar je niet blij van wordt, een levensstijl die je gezondheid geen goed doet, de rol die jij binnen je gezin speelt, een baan waar je op uitgekeken bent of die jouw energie volledig uitput, talenten die geen ruimte krijgen en zo meer. Hoe of wat, weet je nog niet, toch is één ding zeker: er moét nu eindelijk iets gaan veranderen. Maar … hoe pak je zoiets aan?

Uit mijn leven gegrepen …

Tot acht jaar geleden had ik een vaste baan in het onderwijs. Als zorgcoördinator en psychosociaal zorgbegeleider op een lagere school, kon ik mijn talenten alle ruimte geven. De 3-jarige opleiding tot counselor/coach en de jaaropleiding Psychosociaal Zorgbegeleider Op School, kwamen goed van pas. Werken was mijn hobby en ik genoot met volle teugen tot … het aantal lagere school kinderen in de gemeente drastisch daalde en er flink gesnoeid moest worden in het aantal lesuren. Daar stond ik dan, net 48 jaar geworden in een nieuwe onderwijs-opdracht die mij totaal geen energie gaf. Mijn uitlaatklep voor een huwelijk dat al jaren geen succes was, was ik kwijt geraakt. Steeds vaker stelde ik me de vraag: “Wil ik zo wel oud worden?”.

De mokerslag

En toen stierf heel onverwacht mijn schoonzus. Al heel kort na de diagnose van longkanker overleed ze aan een de gevolgen van een hersenembolie. Een hardwerkende vrouw van amper 54 jaar, moeder van twee jongvolwassen dochters was niet meer. Het kwam bij mij aan als een mokerslag. Zó kan het dus ook gaan in het leven. Dit heb je niet in de hand, het overkomt je. Pure pech.

Het omslagpunt

Dankzij het boek ‘Tegen de zon inkijken’  van de briljante schrijver Irvin D. Yalom, werd het ineens helder: als ik op gelijk welk moment terug wou kunnen kijken op een zinvol leven, moest ik nu de boeg omgooien. Als het leven plots kon stoppen, kon ik er maar beter voor zorgen dat de kwaliteit van mijn leven zo optimaal mogelijk was.  Hoe eng ik het ook vond, in het jaar dat ik 50 werd, sprong ik de diepte in! Ik ging een nieuwe start maken.

Sprong 1 en 2

Na de scheiding vond ik een nieuwe baan met volop uitdagingen en ruimte voor mijn talenten. Daarnaast, in zelfstandig bijberoep begeleidde ik kinderen en hun ouders. Ook volwassen mannen en vrouwen vonden al gauw hun weg naar mijn counselingpraktijk. Ik genoot van die flow.
Veel sporten, salsa dansen, wandelen in het bos achter mijn nieuwe thuis, ZEN-meditatie, yoga en mindfulness. Wat een rust, wat een deugd, wat een balans!
Een nieuwe start maken was nog niet zo’n gek idee geweest.

Vanuit dat evenwicht sprong ik weer het onbekende in en vertrok ik voor een paar maanden helemaal in m’n eentje naar Bali, zonder plan en zonder enige verwachting … Het werd een fantastische belevenis met bijzondere ontmoetingen en boeiende activiteiten die ik allicht niet gauw meer zal vergeten. Stof genoeg om een boek over te schrijven en wie weet doe ik dat misschien ooit nog wel eens ;-).

Nieuwe flow, nieuw dilemma, nieuw omslagpunt

Terug in België, kwam er na verloop van tijd weer een man in mijn leven. Ik was er klaar voor en het voelde fijn. Mijn kinderen en kleinkinderen waren dol op hem, ikzelf nog veel meer en met zijn dochter en zoon klikte het ook goed. We besloten uiteindelijk om samen te gaan wonen in zijn huis in Asten (NL). Mijn counselingpraktijk ging daardoor wel even op een laag pitje.

Dat voor mij de woon-werk-afstand zou verveelvoudigen van 10 km naar 70 km, had ik onderschat. Avondactiviteiten heb ik als ochtendmens altijd erg vermoeiend gevonden maar ze hoorden nu eenmaal bij mijn baan. Regelmatig moest ik aanwezig zijn op vergaderingen, bijscholingen of netwerkmomenten die niet zelden tot 23:30 uur duurden.  Vervolgens moest ik nog een uur rijden om thuis te komen.
Onderweg deed ik er dan alles aan om maar niet in slaap te vallen achter het stuur: muziek aan, luidkeels mee zingen, het raam open, kauwgom kauwen … opgelucht dat het donker was en er weinig verkeer op de snelweg reed dat mij zo bezig kon zien.
Thuisgekomen, kon ik de slaap niet meer vatten. Uren lag ik nog wakker in bed tot ik in een onrustige slaap gleed.
Langzaam maar zeker ontwikkelde zich een ernstig slaapprobleem dat eindigde met burn-out verschijnselen. Het herstel hiervan heeft vele maanden geduurd en de artsen waren heel stellig: “Jij was hard bezig om je gezondheid te ondermijnen, je kan echt niet meer terug naar deze baan.”

Ik heb gelukkig de tijd gekregen om eerst te wennen aan het idee,  voldoende te herstellen en vervolgens te onderzoeken wat mijn volgende stap dan zou kunnen zijn.  Zo heb ik uiteindelijk vol overtuiging besloten “Ik ga weer een nieuwe start maken!”.

Sprong 3

Dus spring ik weer. Vol vertrouwen zet ik mijn counselingpraktijk verder in Asten. Met zoveel jaren ervaring, al de opgedane expertise en een lange lijst aan opleidingen ga ik opnieuw mijn talenten tot bloei laten komen.

 

Ga jij ook een nieuwe start maken?

Misschien heb je het zelf ook al ervaren of misschien hunker je er al lang naar om die sprong in het diepe te wagen: aan iets nieuws beginnen is best eng. Je weet namelijk vooraf nooit met zekerheid wat er daarna zal gebeuren. Wat je nu hebt, weet je wel. Hoe oncomfortabel de situatie nu ook is, het is op dat moment toch jouw comfortzone.

Comfortzone betekent dat je in omstandigheden leeft en werkt waarvan je weet wie erbij betrokken is, wat er van jou verwacht wordt en wat niet, welke steun je van wie kan krijgen en van waar de tegenwerking komt. Jij kent die situatie dus als jouw broekzak. Maar als dat een broekzak is waar de rafels er aan alle kanten uit steken en alles wat je er in stopt er langs de gaten er weer uit valt, zal je niet echt gelukkig zijn.

Droom jij ook wel eens van een leuker leven, een andere job, een nieuwe relatie? Heb je allerlei plannen waar je graag mee aan de slag zou willen gaan maar heb je nog geen idee hoe je dat aan moet pakken? Dan zal je toch een keer uit je comfortzone moeten stappen.

Een nieuwe start maken

 

 

 

 

 

 

Gelukkig zijn er een heleboel manieren waarmee je ervoor kan zorgen dat het geen sprong in het wilde weg moet worden. Je kan alles goed voorbereiden, je nieuwe doel goed vastleggen en de weg er naartoe netjes uitstippelen.
Het allerbelangrijkste is echter bij jezelf onderzoeken waar jouw hart ligt en welke jouw drijfveren zijn. Als je die gevonden hebt, zal alles een stuk gemakkelijker gaan.

Dit  hoef jij niet alleen te doen

Er zijn coaches en counselors die je hierbij kunnen helpen. Ook ik wil graag hierbij jouw gids zijn. Bel me of mail me en dan bekijken we wat ik voor jou kan betekenen.

 

GA JIJ OOK EEN NIEUWE START MAKEN? LAAT HET MIJ HIER WETEN, IK BEN ERG NIEUWSGIERIG NAAR JOUW PLANNEN EN WENSEN!

Een nieuwe start maken

Benieuwd wat iD Counseling voor jou kan betekenen?

Altijd welkom voor een adviesgesprek.

Neem Contact op 06 248 355 77

Bij geen gehoor ben ik hoogst waarschijnlijk in gesprek. Je kunt ten alle tijden gebruik maken van de bel / mail me terug service hieronder. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met jou op.

Privacy Policy iD Counseling
  • Ik ga akkoord dat mijn gegevens worden verwerkt volgens de privacyverklaring.
review-icon

Cliënt Ervaringen

Anoniem:
‘Begeleiding naar gepaste hulp’

"Ingrid heeft ons gezin, dankzij haar begripvolle aanpak, naar de juiste hulp kunnen begeleiden . Onze zoon zat op dat moment in groep 4 (2de leerjaar). Zijn gedrag…