Er is weer wat ruimte in mijn agenda. Wil je een afspraak maken? Meld je dan hier aan →

Nieuw samengestelde gezinnen – hoe noem je het nieuwe gezinslid?

02 juni 2017

Nieuw samengesteld gezin

Wie mij hoort praten, zal merken dat ik mezelf stiefmoeder noem. Ook op mijn website vind je die term terug.

Ik weet het, er is veel discussie over woorden die met ‘stief’ beginnen. Bij velen roept het een erg negatieve klank op. Ik ken een heleboel mensen in een nieuw samengesteld gezin, die zelfs weigeren om de ‘stief’-woorden in hun mond te nemen . Ze vinden ze verschrikkelijk klinken! De oorzaak ligt bij de sprookjes Sneeuwwitje en Assepoester. We hebben ze als kind allemaal wel gehoord of gelezen. Stiefmoeders en stiefzussen spelen daarin een bijzonder kwaadaardige rol maar worden er uiteindelijk ook flink voor afgestraft. Gruwelijke verhalen van de gebroeders Grimm -door Disney wat afgezwakt- die bij ieder kind een eeuwige aversie creëren tegen alles wat met ‘stief-‘ te maken heeft.

Er is al veel moeite gedaan om nieuwe woorden te bedenken die positiever klinken: cadeaumoeder, plusdochter, bonusbroer, nieuwe zus, …
Maar … uit ervaring weet ik dat niet elk kind de nieuwe partner van vader of moeder een cadeau vindt. Ook niet iedere man/vrouw ziet een stiefkind als een plus. En een bonuskind lijkt iets wat je bij Albert Heijn hebt gekocht.
Vaak hoor je spreken over ‘de dochter van mijn man’ of ‘de vriend van mijn moeder’. Dat klinkt dan weer zo afstandelijk, alsof er onderling geen relatie is.
Op een bijscholing over de spannende dynamieken binnen een nieuw samengesteld gezin, raadde de docente zelfs aan om het woord ‘niet-moeder’ te gebruiken. Ik voelde hier meteen weerstand tegen. Alsof er keer op keer aan moet herinnerd worden “Jij bent hun moeder NIET hoor!” of andersom, dat de kinderen er telkens op gewezen moeten worden “Denk er om, ik ben jouw moeder NIET !”. Het laat bovendien ook nog uitschijnen dat er totaal geen enkele wederzijdse affectie of verantwoordelijkheid kan/mag zijn.
Al die goedbedoelde nieuwe woorden schieten naar mijn gevoel dus uiteindelijk toch altijd een beetje tekort.

Het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT) geeft stiefouder, stiefvader, stiefmoeder, stiefkind, stiefzus of stiefbroer op als neutrale termen. Daarmee wordt aangegeven dat het niet gaat over de natuurlijke vader, moeder, broer of zus maar om de nieuwe partner van een van de ouders en als er die zijn, diens kinderen.
Daarom èn omdat ik niet meer in sprookjes geloof, kies ik er voor om de woorden die beginnen met ‘stief’, te gebruiken als neutrale term wanneer ik het heb over de leden van een nieuw samengesteld gezin.

 

Hoe doe jij dat?

Nieuw samengesteld gezin

Ik ben heel benieuwd hoe jij dat hebt opgelost in jouw nieuw samengesteld gezin? Laat het me eens weten via mail (zie hieronder).

Benieuwd wat iD Counseling voor jou kan betekenen?

Altijd welkom voor een adviesgesprek.

Neem Contact op 06 248 355 77

Bij geen gehoor ben ik hoogst waarschijnlijk in gesprek. Je kunt ten alle tijden gebruik maken van de bel / mail me terug service hieronder. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met jou op.

Privacy Policy iD Counseling
  • Ik ga akkoord dat mijn gegevens worden verwerkt volgens de privacyverklaring.
review-icon

Cliënt Ervaringen

SvD:
‘Ik wil Ingrid heel erg bedanken ...’

Na een lange tijd niet lekker in vel te zitten, heb ik besloten om iD Counseling te contacteren voor hulp. Ingrid heeft mij van begin…