Op dit moment is er een cliëntenstop.

Recept van het rempedaal.

12 november 2017

In een maatschappij waar de helft minder werknemers drie keer zoveel werk moeten produceren, is het gemakkelijk om jezelf te verliezen in het streven naar de vooropgestelde doelen.
We zijn gewend om tegen een hoge snelheid te presteren en communiceren. Steeds meer in steeds minder tijd … maar waar ligt de grens?
Dikwijls vergeten we daarbij op de momenten dat we mogen ontspannen, de versnelling wat lager te schakelen.

Je kunt het vergelijken met wat er gebeurt na een lange rit op de autosnelweg. Je rijdt de afrit af, komt weer op een gewone weg en dan betrap je jezelf er op dat je nog steeds de neiging hebt om 120 km/u te rijden. Het gevaar om een flinke boete te krijgen wegens snelheidsovertreding doet je op de rem trappen en vertragen.

Bijna hetzelfde gebeurt wanneer we een drukke dag op het werk achter de rug hebben. We gaan snel boodschappen doen, draaien vlug een maaltijd in elkaar, werken die in sneltempo naar binnen en haasten ons dan naar één of andere activiteit om daarna veel te laat en uitgeput in bed te vallen. Ook in het weekend gaan we door in hetzelfde tempo.  Op maandagmorgen kruipen we dan doodmoe uit bed en beginnen weer van voor af aan: rennen en jakkeren om onze volgende doelen te bereiken.

Het verschil met het autorijden is dat hier het gevaar voor een boete ontbreekt en daarom blijven we alsmaar gas geven.

We moeten dus leren om op de juiste tijd te ontspannen en onthaasten door ons bewust te worden van ons eigen ritme en dat van de ander. Leren op tijd op het rempedaal te trappen.

Werkwijze

  • Gebruik ook in je dagelijkse leven en op je werk het motto: twee uur rijden, een kwartier rusten.
  • Neem tijdens een werkdag regelmatig een korte pauze en trap op die momenten ook echt op je rempedaal.
  • Stap rustig naar toilet, koffieautomaat of personeelsruimte en laat je voetstappen klinken in een rustig ritme.
  • Was je handen en geniet van de geur van de zeep en het frisse, stromende water op je huid.
  • Kijk in de spiegel en lach naar jezelf.
  • Schenk koffie, thee of iets anders in en laat het geluid van het klaterende vocht als muziek in je oren klinken. Snuif daarbij de heerlijke, warme geur op en laat die de binnenkant van je neus prikkelen. Proef en geniet van de smaak die je tong prikkelt.
  • Gun jezelf voldoende tijd om je lunch te nuttigen. Doe dit op een andere plaats dan je werkplek om te voorkomen dat je tijdens het eten doorgaat met werken. Geniet van het lekkers dat er op jouw bordje ligt.
  • Rek je uit en maak je lichaam zo lang mogelijk. Span en ontspan je spieren en geniet van de lading en ontlading van je spiertonus.
  • Adem een paar keer diep in en uit en voel hoe de binnenstromende lucht je zuurstof geeft.
  • Neem de tijd om eventueel enkele woorden te wisselen met een collega en geniet van het contact.
  • Terug op je werkplek aangekomen, is je batterij opgeladen en kan je er voor een paar uur weer tegenaan.
  • Wees je bewust van het feit dat je werkdag er op zit. Stap naar buiten en schud je werk letterlijk van je lijf. Weet: vanaf nu begint je vrije tijd. Doe tijdens het wachten in de file iets dat je aangenaam vindt: luister naar je favoriete muziek en zing mee als je dat leuk vindt. Of bel hands free met partner, vriend(in) of familie en voel je verbonden met deze persoon. Kijk naar de natuur om je heen of naar de mensen in de auto’s die naast je in de file of voor het rode licht staan en bedenk wat je er grappig of mooi aan vindt. Zorg dat je auto een aangename temperatuur heeft en nestel je in je zetel. Ontspan je spieren stuk voor stuk en voel hoe prettig dit is.
  • Thuis aangekomen, gun je jezelf minstens een vijftal minuten rust voor je begint met de taken die op jou liggen te wachten. Neem hierbij de tijd om even in contact te zijn met degenen die ook al in huis zijn en schenk volle aandacht aan mekaar. Kook samen met je partner of kind(eren) wanneer je dit leuk vindt en geniet van deze quality time. Eet en drink traag en geniet van wat er op je tong komt. Voer na het eten nog een gesprek met je tafelgenoten en luister naar wat ze te vertellen hebben. Vertel ook over jezelf wat je graag kwijt wil.
  • Spendeer de avond op een aangename manier en probeer bewust te zijn van alles wat je NU doet. Of je gras maait, fietst, strijkt, het maakt niet uit, je bent je bewust van alle geuren, geluiden en prikkelingen van je huid. Zo kom je vanzelf in verbinding met je emoties. Dit helpt je bij het onthaasten.
  • Maak iedere keer een planning voor de komende dagen of week. Zorg er voor dat je elke dag voldoende tijd hebt voor jezelf. Tijd waarin je even kan ‘niksen’. Tijd om te mediteren.
  • Als je agenda te vol loopt, neem je even pauze en in plaats van jezelf door alle (sociale) verplichtingen heen te ploegen, selecteer je enkel datgene wat voor jou echt belangrijk is. Zo heb je voldoende tijd om in een rustiger tempo bezig te zijn met de dingen die je gekozen hebt.
  • Plan voldoende nachtrust in en houd je aan deze planning.
  • Volg een cursus yoga, meditatie, mindfulness of iets anders waarmee je leert om het ‘nu’ te laten uitdijen.
  • Wees niet stressbestendig! Luister daarentegen regelmatig naar je lichaam en merk op wanneer stress de overhand begint te nemen. In plaats van je er tegen te wapenen en op je tanden bijtend doorgaat, trap je beter even op de rem. Na een aantal uren rust en ontspanning kan je er weer dubbel zo goed tegenaan.

Benieuwd wat iD Counseling voor jou kan betekenen?

Altijd welkom voor een adviesgesprek.

Neem Contact op 06 248 355 77

Bij geen gehoor ben ik hoogst waarschijnlijk in gesprek. Je kunt ten alle tijden gebruik maken van de bel / mail me terug service hieronder. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met jou op.

Privacy Policy iD Counseling
review-icon

Cliënt Ervaringen

Winny (35j):
‘Zelfvertrouwen en weerbaarheid’

"Bij Ingrid kon ik altijd terecht. Geduldig, begripvol en zonder oordelen luisterde ze steeds naar me. Zonder haar advies en raad dwingend op te leggen,…