Er is tijdelijk een cliëntenstop. Je kunt je hier aanmelden voor een afspraak eind oktober →

EFT werkboek voor (echt)paren

18 maart 2021

Als stellen bij mij met relatietherapie starten, raad ik hen altijd aan om thuis oefeningen te maken. Ik heb namelijk gemerkt dat degenen die dat met regelmaat doen, sneller vorderen in het traject. De inspiratie voor die oefeningen haalde ik uit een een handig en prettig ‘doe-boek’: het EFT-werkboek voor (echt)paren.
Waarom ik hen dan niet gewoon dat werkboek liet aankopen? Eigenlijk heel simpel: voor ik iets adviseer aan mijn cliënten, wil ik zelf goed weten waarover ik praat. Daar is wel wat tijd overheen gegaan. En daarbij … om te kunnen ervaren hoe het is om, aan de hand van dit werkboek, met EFT-relatietherapie aan de slag te gaan, moet je wel met twee zijn. En daar had ik dus mijn partner voor nodig.

Hoe we dat hebben aangepakt en welk effect het op ons als koppel had, vertel ik straks. Lees dus nog even verder. Maar eerst wil ik iets meer vertellen over het werkboek, dan weet je waarover ik het heb.

Het EFT-werkboek voor (echt)paren

EFT-werkboek voor (echt)paren

Een doe-boek voor thuis

Mèt of zonder therapie.
Het EFT-werkboek voor (echt)paren telt 13 hoofdstukken. Het A4 formaat maakt, dat je het niet zo gauw uit het oog verliest. En dat is voor mij echt wel nuttig 😉
Ieder hoofdstuk brengt een stukje theorie, beschrijft voorbeelden uit de praktijk en biedt overdenkingen/oefeningen. Dus telkens herhaalt het zich: lezen, nadenken en bespreken. Er wordt daarbij geen enkel onderwerp uit de weg gegaan.
Verhelderende inzichten worden omkaderd samengevat EFT werkboek voor (echt)paren
En helemaal achteraan staan de belangrijkste oefeningen nog eens op een apart vel zodat je die voor jezelf kunt kopiëren. Wel  fijn als je het, net als ik, zonde vindt om in het boek te schrijven.

Als aanvulling op de sessies met je (EFT)therapeut

Dit boek sluit perfect aan bij het verloop van emotiegerichte relatietherapie (EFT) en kan daarom eenvoudig geïntegreerd worden in het therapeutisch traject. Thuis ga je verder met werken aan jullie relatie. En zoals je weet: oefening baart kunst.

Of om thuis zelf mee aan de slag te gaan

Ook voor wie niet in relatietherapie is, maar de relatie wel wil verdiepen, biedt dit EFT werkboek een goede houvast.
Vooral als jullie relatie eigenlijk al wel oké is, en als jullie wat discipline aan de dag kunnen leggen, zal het vrij eenvoudig zijn om met deze kennis en oefeningen, een diepere,  bevredigender en duurzamer band te creëren.

Even voor wie er nog niet mee bekend is: wat is EFT?

Prof. dr. Susan Johnson ontwikkelde een fijne methode, speciaal voor paren die hun relatie willen versterken of die hun relatie-in-nood om willen buigen naar een relatie van geborgenheid en veiligheid: Emotionally Focused Therapy (EFT) voor stellen.
De focus ligt op emoties, verlangens, behoeften, gehechtheid, verbinden in intieme relaties en gedrag.  Hiermee kunnen paren hun verschillen en tegenstellingen overwinnen en hun vertrouwen versterken.

Hier lees je nog veel meer over EFT.

En als het EFT werkboek voor (echt)paren uit is?

Dan herkennen en begrijpen jullie het negatieve interactiepatroon en zijn jullie in staat om het te stoppen. Ruzies eindigen en je vergeeft elkaar. Jullie emotionele band is sterker en dat zal ook in jullie seksleven te merken zijn. En niet te vergeten: jullie zijn voorbereid op toekomstige hobbels op de weg.

En hoe ging dat dan met mij en mijn partner?

Weerstand

Eerlijk gezegd: in eerste instantie was dat er wel bij mijn partner. Hij was niet gewend om het over zichzelf te hebben en veel woorden te spenderen aan gevoelens, behoeften en verlangens.
“Wij hebben dat toch niet nodig! Het gaat meestal toch goed!” was zijn argument.
“Tja, daar heb je zeker een punt. En laat dat nu het bijzondere van dit EFT werkboek zijn. Het is niet alleen bedoeld voor (echt)paren die vastlopen in hun relatie. Ook stellen met een fijne relatie, kan het iets moois brengen.”
Of dàt argument hem over de streep trok, of zijn liefde voor mij, weet ik niet (laten we het houden op het laatste 😉 ) Het is me in ieder geval gelukt om hem te overtuigen en daar was ik heel blij mee. Voor mij was dat het signaal dat mijn partner mij en onze relatie belangrijk genoeg vindt, om uit zijn comfortzone te stappen.

En toen we waren vertrokken

We doken met ons tweetjes in het boek.
Iedere zondagochtend om 10u30 was ons moment samen. Vantevoren, hadden we individueel het hoofdstuk dat aan de beurt was, minstens 1 keer grondig doorgenomen, alle bedenkingen goed overdacht en de oefeningen zorgvuldig ingevuld.
Voor de bespreking, gingen we bij voorkeur, met onze notities op zak, samen naar buiten. Terwijl we wandelden, deelden we beurtelings onze antwoorden. We luisterden, stelden verdiepende vragen, luisterden nog meer, vatten kort samen en checkten. Dan pas wisten we zeker dat we de ander goed begrepen.
Als we daarna thuis kwamen, voelde ik mijn liefdesvuurtje weer gloeien. En ik was trots op ons.

En mijn partner?

Geloof me of niet … mijn partner vond het nog leuk ook 😀
Hij had saaie kost verwacht, ellenlange teksten vol ingewikkelde woorden, opdrachten waar hij veel tijd en energie in zou moeten steken en al die inspanningen waarschijnlijk voor Jan-met-de-korte-achternaam. Want wat konden wij nu nog leren???
Maar nee, tot zijn eigen grote verbazing, blijkt het juist een heel toegankelijk boek te zijn, met boeiende en waardevolle kennis, kort en bondig geformuleerd, aangevuld met verhelderende verhalen uit het echte leven en leuke oefeningen waar je meteen het effect al van voelt.

Onze ervaring met het EFT werkboek voor (echtparen)

Soms was het intensief, op andere momenten juist heel luchtig maar altijd was het heel fijn. We spraken over onderwerpen die we daarvoor niet of slechts oppervlakkig hadden aangeraakt. We ontdekten dingen die we nog niet echt wisten van elkaar. We werden ons bewust van ons eigen minder helpende gedrag, wat in combinatie met het gedrag van de ander, kon leiden tot misverstanden of conflicten. We leerden ons patroon te herkennen en stop te zetten want we beseften dat onder dat gedrag altijd goede bedoelingen zitten, ook al is dat niet te zien.
En nog veel meer moois.

Soms, valt het nog wel eens voor, dat we in onze oude valkuil trappen. Dat we niet de tijd nemen om na te denken voor we reageren. En dan belanden we in conflict of woordenwisseling. Meestal gebeurt dat op momenten van stress. Maar dankzij het werkboek herkennen we het nu gemakkelijker. Daardoor duurt het niet lang voor we weer uit het oude patroon stappen. Dan voelen we meteen weer de verbinding.
En als de conclusie is dat we het gewoon niet eens zijn met elkaar? Dan is het ‘we agree to disagree’. We zijn het met elkaar eens dat we het niet eens zijn, zonder dat het tussen ons in komt te staan.
Dat geeft ons rust.

Besluit

Met volle overtuiging beveel ik nu mijn cliënten het EFT werkboek voor (echt)paren aan. Er ligt alvast een stapeltje te wachten op mijn bureau om mee naar hun thuis te nemen.

Wil jij ook zo’n praktisch EFT werkboek voor (echt)paren ? Bestel hem dan hier.

Benieuwd wat iD Counseling voor jou kan betekenen?

Altijd welkom voor een adviesgesprek.

Neem Contact op 06 248 355 77

Bij geen gehoor ben ik hoogst waarschijnlijk in gesprek. Je kunt ten alle tijden gebruik maken van de bel / mail me terug service hieronder. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met jou op.

Privacy Policy iD Counseling
  • Ik ga akkoord dat mijn gegevens worden verwerkt volgens de privacyverklaring.
review-icon

Cliënt Ervaringen

Winny (35j):
‘Zelfvertrouwen en weerbaarheid’

"Bij Ingrid kon ik altijd terecht. Geduldig, begripvol en zonder oordelen luisterde ze steeds naar me. Zonder haar advies en raad dwingend op te leggen,…