Het is druk in mijn praktijk. Aanmelden mag altijd. Met een traject starten kan pas in 2023.

Wat is meditatie?

Meditatie is een open, wakker bewustzijn.
Dingen even laten zijn zoals ze zijn.
Hier-en-nu.
Waardoor we groeien en mentaal & fysiek een beetje meer stabiel worden in onszelf.

photo-1

Mijn eerste kennismaking met meditatie

Door hetgeen ik hoorde vertellen, heb ik heel lang een fout beeld gehad van meditatie. En omdat ik niet wist wat het was, vond ik het zelf ook maar niks. Het viel in de categorie ‘Onbekend is onbemind’ en die van ‘Wat nen boer niet kent, dat vreet die niet’. Niemand kon het mij goed uitleggen. “Het is je hoofd leeg maken, je gedachten stil leggen, alleen maar leegte.”  maar ergens anders las ik dan weer dat mensen onmogelijk kunnen stoppen met denken.

In 2010 volgde ik een 8-weken mindfulness training. Daar kreeg ik eindelijk een duidelijk antwoord op mijn vraag ‘Wat is meditatie dan precies?” Ik mocht het meteen zelf ervaren: mediteren is prettig. Ik schreef me meteen in voor een introductie in de Zenmeditatie aan het Dürckheimcentrum in Antwerpen en vanaf toen was ik helemaal verkocht.  

Er zijn verschillende soorten meditatie

Als je aan mensen vraagt ‘Wat is meditatie?’ zal je, afhankelijk van degene die spreekt, een ander antwoord krijgen. Er zijn namelijk veel verschillende strekkingen, elk met een eigen insteek en een eigen manier van mediteren.
Ik ga me hier ga beperken tot de vormen die ik zelf heel fijn en vrij gemakkelijk toepasbaar vind. 

Geleide meditatie

Om te beginnen zijn er de geleide meditaties. Iemand leidt jou door de meditatie heen. Jij luistert naar de stem en doet wat die zegt. Er wordt bijvoorbeeld gevraagd om met je aandacht naar een deel van je lichaam te gaan of je aandacht bijvoorbeeld te richten op geluiden om je heen. Maar het kan ook een verhaal zijn waarbij jij visualiseert dat jij in het verhaal zit.
Er bestaan mp3 geluidsbestanden, filmpjes op YouTube en boeken met cd’s met mooie, geleide meditaties. Bij het Mindfulness Doe-boek van Eva Brobbel, zit bijvoorbeeld een cd met fijne, geleide mindfulness meditaties. 

ZenmeditatieWat is meditatie

Dan zijn er de meditaties waarbij er geen stem is die je doorheen de meditatie loodst. Je maakt het dan juist heel stil om je heen.
In het Zen-Boeddhisme is dat bijvoorbeeld zo. Tijdens de meditatie richt jij je aandacht op het tellen van je ademhalingen. Als je dat zittend in de lotushouding doet, heet dat Zazen. Als je dat al lopend doet, is dat Kinhin. Je probeert dan de ademhaling synchroon te laten lopen met de passen die je zet.
Zazen en Kinhin worden meestal afgewisseld in een meditatiesessie. 

Ware meditatie

Persoonlijk ben ik ook een groot fan van Adyashanti en zijn boek Ware meditatie. De auteur bedoelt met ‘ware meditatie’: het verblijven in je natuurlijke staat. Alle bestaande technieken en het idee van jezelf als mediterende, laat je varen. Hij ziet meditatie als een middel om een doel te bereiken, niet als het doel zelf. Je kan het overal doen, ook op een keukenstoel zonder lotushouding. Alles is oké.

Focus op de ademhaling – “You can meditate everywhere, anytime”

Hier een leuke, kort en super duidelijk filmpje van Mingyur Ringpoche. De Tibetaanse boeddhistische meester legt op een grappige manier uit, waarvoor meditatie helpt en hoe je het toepast. Dit doe ik hem niet na. 

Is er 1 manier van mediteren de juiste en zijn alle andere fout?

Nee, absoluut niet. Het heeft niets te maken met goed of fout.
Het gaat er om, dat je een vorm van meditatie vindt, die het best bij jou past. En dat kom je alleen te weten door het uit te proberen. 

Kinderen kunnen ook mediteren

Op 5 oktober 2019 gaf ik, in het kader van de Turnhoutse 10-daagse van de geestelijke gezondheid, geleide meditaties aan kinderen en hun ouders. Ik had het eerst uitgetest op mijn kleindochters. Kinderen vinden het heerlijk om mee te gaan in een visualisatie. En zo mooi om te zien hoe rustig ze ervan worden. Zowel de mama’s en papa’s als hun grote en kleine kinderen gaven aan dat ze er van hadden genoten. Er waren zelfs ouders die me na afloop vroegen of ze mij niet af en toe konden inhuren. Haha, nee, dat is niet mogelijk, maar ik heb hen nadien wel wat tips doorgegeven:

Boeken

Geluidsbestanden

Veel meditatie plezier <3

 

Terug naar de pagina ‘Over mij’

Naar het Mindfulness Doe-boek van Eva Brobbel

 

 

 

Benieuwd wat iD Counseling voor jou kan betekenen?

Altijd welkom voor een adviesgesprek.

Neem Contact op 06 248 355 77

Bij geen gehoor ben ik hoogst waarschijnlijk in gesprek. Je kunt ten alle tijden gebruik maken van de bel / mail me terug service hieronder. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met jou op.

Privacy Policy iD Counseling
  • Ik ga akkoord dat mijn gegevens worden verwerkt volgens de privacyverklaring.
review-icon

Cliënt Ervaringen

Vrouw, 48 jaar:
‘Op maat en heel prettige ondersteuning!’

Al een hele tijd worstelde ik met de vraag: wil ik wel of niet scheiden? Ingrid heeft me met haar expertise, ervaring en fijne persoonlijkheid…